78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Zdravím,
2000 litrů vína nebo medoviny pro vlastní spotřebu je strašně moc. Musí být
přece jasné, že většina z toho se prodá, anebo že celá rodina skončí na
alkoholismus. Ale na 2000 litrů medoviny se spotřebuje tak 300 - 400 kilo
medu. Znamená to, že pokud by bylo možné do 2000 litrů prodávat medovinu ze
dvora, mohl by každý včelař pokud med neprodá rovnou, prodat ho legálně přes
tu medovinu?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 23, 2005 2:46 PM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> Vyrobu medoviny sice definuje zivnostensky zakon jako zivnost volnou, ale
> zakon o zemedelstvi pravi:
>
> Zemědělskou výrobou včetně hospodaření v lesích4i) a na vodních plochách
> se rozumí
> b) živočišná výroba zahrnující chov hospodářských a jiných zvířat či
> živočichů za účelem získávání a výroby živočišných produktů, chov
> hospodářských zvířat k tahu a chov sportovních a dostihových koní,
> e) úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby včetně
> výroby potravin4j) z ní,
>
> Takze je dobre mozne, ze vyrobu medoviny lze chapat jako zemedelskou
> cinnost i jako samostatnou volnou zivnost.
> To jsou ty nepresnosti nasich zakonu. Rozhodujici otazkou tady asi je,
> co se presne rozumi potravinou a zda je medovina potravina?
> V kazdem pripade jde ale pri vyrobe medoviny o zpracovani vlastni
> produkce zemedelske vyroby.
>
> Pokud neprodate medoviny pres 20000 korun tak opet dane neplatite.
>
> Jeste je tu ale jeden problem, ze medovina spada jako tiche vino do
> zakona o spotrebni dani (dan z vina), coz se hlasi celnim uradum.
> Myslim vsak, ze obcan ma pravo pro svoji potrebu vyrobit rocne 2000
> litru vina.
> Do 20000 korun bych si s tim proste hlavu nelamal.
>
> D. Helmut

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11968


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Drive to bylo jenom 1000 litru a vinari brblali, ze je to moc malo...

Toto je prevzato ze stranek celni spravy:
V c(em spoc(ívá zme(na zákona o SPD? V tom, že fyzická osoba mu*že
s úc(inností od 1. 5. 2005 vyrobit pro vlastní spotr(ebu, pro spotr(ebu
c(lenu* její domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostu* tiché víno
v celkovém množství *nepr(esahujícím 2000 litru* za kalendár(ní rok za
podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

*Myslite, ze vinari vypiji i s rodinou 2000 litru?*
*
Jinak ale medovina spada podle zakona o spotrebni dani do kategorie tzv.
ticheho vina a dan z ticheho vina je 0 Kc,
takze se pri pripadnem prodeji medoviny neplati stejne nic,
nanejvys bezna dan ze zisku pri prijmu nad 20000 korun.
Musi byt ovsem dodrzeno procento alkoholu v danem rozmezi a nesmi jit o
sumive vino.
Celnici ale asi musi o te vyrobe vedet.
Rekl bych tedy, ze pri prodeji nad 20000 korun bych jim to urcite nahlasil.

Jestli vcelar proda med pres medovinu?
Kolik tech pijaku medoviny tady je? Jsou to vetsinou jen pravidelne
ozirky anebo predvanocni prodej na ulicich.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Radim Polášek
Datum: 23.08.2005 15:33

>Zdravím,
>2000 litru* vína nebo medoviny pro vlastní spotr(ebu je strašne( moc. Musí být
>pr(ece jasné, že ve(tšina z toho se prodá, anebo že celá rodina skonc(í na
>alkoholismus. Ale na 2000 litru* medoviny se spotr(ebuje tak 300 - 400 kilo
>medu. Znamená to, že pokud by bylo možné do 2000 litru* prodávat medovinu ze
>dvora, mohl by každý vc(elar( pokud med neprodá rovnou, prodat ho legálne( pr(es
>tu medovinu?
>
>R. Polášek
>
>----- Original Message -----
>From: <>
>To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>Sent: Tuesday, August 23, 2005 2:46 PM
>Subject: Re: dojmy a pojmy
>
>
>
>
>>Vyrobu medoviny sice definuje zivnostensky zakon jako zivnost volnou, ale
>>zakon o zemedelstvi pravi:
>>
>>Zeme(de(lskou výrobou vc(etne( hospodar(ení v lesích4i) a na vodních plochách
>>se rozumí
>>b) živoc(išná výroba zahrnující chov hospodár(ských a jiných zvír(at c(i
>>živoc(ichu* za úc(elem získávání a výroby živoc(išných produktu*, chov
>>hospodár(ských zvír(at k tahu a chov sportovních a dostihových koní,
>>e) úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zeme(de(lské výroby vc(etne(
>>výroby potravin4j) z ní,
>>
>>Takze je dobre mozne, ze vyrobu medoviny lze chapat jako zemedelskou
>>cinnost i jako samostatnou volnou zivnost.
>>To jsou ty nepresnosti nasich zakonu. Rozhodujici otazkou tady asi je,
>>co se presne rozumi potravinou a zda je medovina potravina?
>>V kazdem pripade jde ale pri vyrobe medoviny o zpracovani vlastni
>>produkce zemedelske vyroby.
>>
>>Pokud neprodate medoviny pres 20000 korun tak opet dane neplatite.
>>
>>Jeste je tu ale jeden problem, ze medovina spada jako tiche vino do
>>zakona o spotrebni dani (dan z vina), coz se hlasi celnim uradum.
>>Myslim vsak, ze obcan ma pravo pro svoji potrebu vyrobit rocne 2000
>>litru vina.
>>Do 20000 korun bych si s tim proste hlavu nelamal.
>>
>>D. Helmut
>>
>>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (82.99.129.160) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

>Ale na 2000 litrů medoviny se spotřebuje tak 300 - 400 kilo
medu


Prosím tě Radime, co to vyrábíš za medovinu? Nepřeklepl ses?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11972


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

No, asi to mělo být ještě víc. 300kilo na 2000 litrů odpovídá 15 kilům na
100 litrů, to je cca 13 kg čistého cukru a to je cca 7 - 8 kg etanolu v 100
litrech medoviny.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 23, 2005 5:22 PM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> >Ale na 2000 litrů medoviny se spotřebuje tak 300 - 400 kilo
> medu
>
>
> Prosím tě Radime, co to vyrábíš za medovinu? Nepřeklepl ses?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11973


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (82.99.129.160) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

15 kg medu reprezentuje asi 10 kg cukru (70%)(a ne 13!) a z 10 kg cukru se vytvoří asi 6 litrů ethanolu. To by bylo tak na slabší pivo :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11975


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Já počítám 80 %, takže z 15 kg medu by to bylo jakoby 12 kg cukru, ne 13 .
Kolik z něho vznikne etanolu, závisí na kmeni kvasinek a na čistotě, měla by
to být asi polovina hmotnosti cukru.
Pak se taky musíme shodnout, co je to medovina. Podle mně je to nápoj, který
vznikne kvašením medu rozpuštěného v odvaru z chmelu a dalšího koření. Pak
záleží, kolik se tam dá medu. Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo
maximálně 8 % lihu, vykvasí to rychle během dvou, tří týdnů a pro delší
uchovávání se musí konzervovat, třeba přetlakem co2 nebo pasterizací atd.
Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo alkoholu v rozmezí 8 - 12 %,
dokvašuje to déle a v případě alkoholu blížící se k 12 % stačí medovinu
uchovávat v láhvích v chladu, aby se nekazila. Pro delší uchovávání je
optimální asi těch 12 % alkoholu. Nad 12 % alkoholu probihá další kvašení
hodně pomalu, až měsíce a je nutno použít speciální hlubokoprokvášející
kvasinky. Nad cca 16 % alkoholu kvasinky hynou. Vyšší procento alkoholu se
dá dosáhnout jen přidáním lihu.
Takže pokud dělám medovinu na uskladnění, počítám množství medu na
výsledných 11 - 12 procent alkoholu, nepočítám s žádným zbylým cukrem. Pokud
dělám medovinu na žízeň, počítám med na 6 - 8 % alkoholu, někdy i míň.

Pivo má tuším desítka cca 4 %, silný ležák tak 6 - 8 %.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 23, 2005 8:03 PM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> 15 kg medu reprezentuje asi 10 kg cukru (70%)(a ne 13!) a z 10 kg cukru se
> vytvoří asi 6 litrů ethanolu. To by bylo tak na slabší pivo :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11976


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Eman (82.99.129.160) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb.
má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl, že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11979


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Ano je to v zakonu napsano kolik tam musi byt minimalne medu, zpameti to
ale nevim, stejne jako ze se procento alkoholu nesmi lisit vic nez o
nejakou tu desetinu(y) procenta.
Pokud jde o alkohol, existuje zakonem o spotrebni dani dana tabulka
rozmezi procent alkoholu,
podle ktere se vina radi do 3 skupin a to je radno dodrzovat pokud
nechceme z vina platit spotrebni dan.

Horsi je uz objemova procenta alkoholu v medovine presne zmerit.
Protoze medovina obsahuje krome alkoholu i cukr, je mereni lihomerem
nepresne.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Eman
Datum: 24.08.2005 06:46

>Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb.
>má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl,
>že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli
vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel
spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a
pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar
naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a
obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo
škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že
pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli
prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 24, 2005 6:46 AM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb.
> má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl,
> že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11990


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
(e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Pokud se to da PET lahve a zavre, tak se to po dvou dnech nafoukne k
prasknuti a po otevreni to strika priserne na vsechny strany, ze se to
neda nalevat. To je lepsi to delat do pivniho sudu a cepovat jak pivo.
Treba se zazvorem.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Radim Polá Poek
Datum: 24.08.2005 15:15

>No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli
>vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel
>spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a
>pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar
>naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a
>obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo
>škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že
>pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli
>prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.
>
>R. Polášek
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11991


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Nesmí se to dávat úplně plné a musí se to co 2 - 4 dny opatrně odpouštět.
Až to přestane kvasit, nechá se to pod tlakem, oxid uhličitý to konzervuje,
takže to vydrží. Ten zázvor zkusím, mohlo by to mít docela zajímavou chuť.

R. Polášek


----- Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 24, 2005 3:30 PM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> Pokud se to da PET lahve a zavre, tak se to po dvou dnech nafoukne k
> prasknuti a po otevreni to strika priserne na vsechny strany, ze se to
> neda nalevat. To je lepsi to delat do pivniho sudu a cepovat jak pivo.
> Treba se zazvorem.
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Radim Polá?ek
> Datum: 24.08.2005 15:15
>
> >No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne
jestli
> >vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň.
Bohužel
> >spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá
a
> >pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy
odvar
> >naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a
> >obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo
> >škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že
> >pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli
> >prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.
> >
> >R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11992


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Vynasobil bych tu sumu medu dvema a je to v pohode.
Zajimave, ze zakon predepisuje kolik ma byt minimalne v medovine medu a
jiny zakon zase kolik musi mit alkoholu.
Legrace je pokud se v dusledku kvaseni obe hodnoty rozchazeji. Protoze
jak znamo, cim vice medu, tim (potencionalne) vice alkoholu.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Eman
Datum: 23.08.2005 17:22

>>Ale na 2000 litru* medoviny se spotr(ebuje tak 300 - 400 kilo
>>
>>
>medu
>
>
>Prosím te( Radime, co to vyrábíš za medovinu? Nepr(eklepl ses?
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11974


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu